2012 m. liepos 25 d., trečiadienis

Trys milijonai vilčių

Jau po poros dienų, liepos 27 dieną prasidės didžiausias sporto įvykis visame pasaulyje - Olimpinės vasaros žaidynės. Nors lietuviai į Olimpinį londoną išlydėjo per 60 sportininkų, dėmesį Lietuvoje visuomet labiausiai sukausto olimpinis krepšinio turnyras. Turnyras, kuriame Lietuvos rinktinė vienintelė visoje Europoje dalyvavo 5 pusfinaliuose iš eilės ir su viltimi žiūri į šių metų Olimpiadą. Jau po kelių dienų milijonai lietuvių visame pasaulyje stebės šį turnyrą namuose, arenose, baruose ar miesto aikštėse. Milijonai lietuvių tikėsis ir lauks pergalių kaip ir kiekvieną vasarą. Nepaisant faktoriaus, kad Lietuvoje labai daug laukiama ir tikimasi, Europos ir pasaulio krepšinio ekspertai atsargiai žiūri į lietuvių šansus 6-oje Olimpiadoje iš eilės, todėl šiandien kviečiu susipažinti su visais olimpiniais varžovais, kurie stos lietuviams skersai kelio ir kartu įvertinti galimybes lietuviams triumfuoti šiame turnyre.


Lietuvos rinktinė olimpines kovas pradės liepos 30d. 00:15 dvikova su Argentinos rinktine. Su šia komanda Lietuvai paskutiniu metu tenka susirungti pakankamai dažnai. Paskutinį kartą rungtynės vyko 2010m. ir, jei matėte tas rungtynes, jos jums turėjo įstrigti kaip daugiau ar mažiau tobulų rungtynių pavyzdys. Tąkart, Pasaulio Čempionato ketvirtfinalyje Lietuva šventė pergalę 104-85 ir žengė į pusfinalį. Dar prieš tai, 2008 metų vasarą mūsų vyrai su Argentina buvo susitikusi 3 kartus. Pirmą kartą šventę pergalę draugiškose rungtynėse, po to, po labai sunkios ir atkaklios kovos pirmose rungtynėse Olimpiadoje dar kartą įrodę pranašumą, trečią kartą kovoje dėl bronzos lietuviai įveikti tuometinių olimpinių čempionų nepajėgė. Per paskutinias dvi Olimpiadas argentiniečiai abu kartus lipo ant pjedestalo : 2004 metais iškovoję aukso, o 2008 - bronzos medalius. Taip pat Argentina 2002 metais tapo pasaulio čempionato prizininke (iškovota 2 vieta) ir 2006 metais 4 vietos laimėtoja. Į Olimpiada argentiniečiai važiuoja tapę Pietų Amerikos čempionais. Visgi dauguma Argentinos žaidėjų jau žaidžia nuo 2000-2002 metų, todėl ši rinktinė pasižymi labai patyrusiais krepšininkais tokiais kaip L.Scola, M.Ginobilli, P.Prigioni, C.Delfino. Tai yra pagrindinė jėga šioje rinktinėje. Tarp kitko, ši jėga funkcionuoja pakankamai neblogai. Tuo turėjome šansų įsitikinti draugiškose rungtynėse JAV-Argentina, kur JAV krepšininkai turėjo daug vargo ir laimėjo vos 6 taškų skirtumu : 86-80. Sunku spėlioti rungtynių su Lietuva baigtį. Labai priklauso nuo to, kuri komanda primes savas žaidimo sąlygas, ar pavyks lietuvaičiams tiksliai atakuoti iš toli. Visgi, Argentina pasirengimo metu atrodo solidžiau, todėl pergalė prieš šią rinktinę galėtų labai pagelbėti kovojant dėl aukščiausių vietų grupėje. Prognozuotina vieta grupėje 2-4.


Antrąjį mačą Lietuvos rinktinė žais jau liepos 31d. 16:30 su ambicinga Nigerijos rinktine. Nigerijos krepšininkai pirmą kartą dalyvauja Olimpinėse žaidynėse. Čia jie pateko tuo pačiu keliu, kaip ir Lietuvos rinktinė - per Olimpinį atrankos turnyrą, kuriame užėmė 3 vietą ir kovoje dėl paskutinio kelialapio eliminavę Dominikos respubliką, kurią, dieną prieš tai buvo triuškinančiai įveikę ir lietuviai. Nigerijos rinktinė labai netikėtai atrankos turnyro grupių etape nugalėjo Lietuvos rinktinę, o paskui, tiesiog sensacingai eliminavo Graikijos nacionalinę komandą. Pusfinalyje sukūrė intrigą su Rusijos krepšininkais, kurie, prieš keletą dienų kaip su volu pervažiavo Lietuvos rinktinės gynybą ir sutriuškino ją 101-79. Šiaip jau Nigerijos rinktinė pasižymi mažu taktiniu pasirengimu, silpnomis puolimo schemomis, tačiau puikiai kovoja dėl atšokusių kamuolių, kuomet sekasi pataikyti, gali pridaryti labai daug problemų už tritaškio linijos. Visgi tai yra pavieniai dalykai. Jei lietuvių krepšininkai nepuls į panišką krepšinį, sugebės sėkmingai kovoti dėl kamuolių po krepšiais, provokuoti nigeriečių kalidas, turėtume švęsti pergalę bent jau 10 taškų skirtumu. Prognozuotina vieta grupėje 4-6.

Trečiasis susitikimas vyks jau prasidėjus paskutiniąjam vasaros mėnesiui - rugpjūčio 2d. 11:00 su Europos vicečempionais prancūzais. Ši rinktinė mėgsta klampų, pozicinį žaidimą, į kurį įsivėlę varžovai beveik neturi šansų prieš stipriai fiziškai sudėtus žaidėjus. Prancūzai nevengia greitai pabėgti į kontraatakas, tačiau joms nepasisekus lėtai ir ramiai žaidžia pozicinėje atakoje. Prancūzai labai mėgsta kibią gynybą ir tai yra viso šios šalies krepšinio varikliukas. Prieš keletą dienų prancūzų 20mečiai leido lietuvos 20mečiams įmesti vos 50 taškų, o šešiolikmečiai, žaizdami prieš šios šalies bendraamžius įmetė kiek daugiau nei 50. Visgi abiejose rungtynėse pergales šventė lietuviai. Labai norėtųsi tikėtis, kad šią estafetę perims ir vyrai. Paskutinį kartą šios dvi rinktinės susitiko praėjusiame Europos čempionate ir jame pergalę, vedami N.Batum ir T.Parker šventė Prancūzijos krepšininkai. Blogos naujienos : šie žaidėjai taip pat žais ir šią vasarą, o prie jų puikiai dera ir vienas geriausių NBA centrų J.Noah, prieš kurį savo jėgą turės įrodyti būsimoji Lietuvos NBA žvaigždė J.Valančiūnas. Be šių žaidėjų į žaidimą puikiai moka įsijungti N. de Colo, M.Gelebale. Prancūzai paskutinį kartą Olimpiadoje žaidė 2000m. ir ten iškovojo sidabro medalius. Į Olimpiadą pateko gavę tiesioginį kelialapį, kuomet Eurobasket 2011 pateko į finalą. Bene pagrindinis lietuvių minusas žaidžiant prieš šią komandą yra silpna gynyba po krepšiais, o prancūzai labai mėgsta žaidimą baudos aikštelėje. Dėl menkos patirties būtent po krepšiais, sunku būtų tikėtis pergalės prieš Prancūziją. Visgi, reikia tikėtis, jog krepšinio Dievai šypsosis Lietuvai. Prognozuotina vieta grupėje 2-3.


Ketvirtasis susitikimas labai intriguoja savo varžovu: rugpjūčio 4d. 16:30 Lietuva susitiks su JAV nacionaline komanda dar vadinama „Dream team“. Komanda, sudaryta iš NBA žvaigždžių šiemet yra netgi gretinama su 1992 metų svajonių komanda, kurioje žaidė tokie žaidėjai kaip M.Jordanas ar L.Bird. Šiemet šios rinktinės varikliukas yra perimti kamuoliai, greitas perėjimas iš gynybos į puolimą, įspudingi dėjimai, metimai iš vidutinio nuotolio. Yra keletas labai gerų metikų tokių kaip K.Bryant, J.Harden. Sklinda legenda, kad amerikiečiai varžybose su Didžiąja Britanija atliko net 39 (!!!!) rezultatyvius perdavimus ir tiesiog sumindė šią komandą 40 taškų skirtumu. Pirmose draugiškose rungtynėse JAV net 57 taškų skirtumu nušlavė Dominikos krepšininkus. JAV krepšininkai nuo 1992 metų, kuomet šiai rinktinei pradėjo atstovauti NBA krepšininkai (priminsiu - iki tol JAV atstovaudavo iš studentų sudaryta rinktinė) pralaimėjo vos 7 kartus. Net tris iš tų 7 - per 2004 metų Olimpiadą. Tiesa, viena pergalė prieš JAV rinktinę priklauso ir Lietuvai, o prieš 12 metų paskutinėmis sekundėmis išleido pergalę iš rankų prieš JAV rinktinę ir pralaimėjo pusfinalyje. Ši dvikova šiemet netgi buvo įtraukta į skaudžiausių olimpinių nesėkmių sąrašą. Visgi, paskutinius 8 metus Lietuvai JAV rinktinė buvo neįkandamas riešutas, o amerikiečiai nuo 2008 metų apskritai nebuvo pralaimėję nė karto. Į Olimpiadą JAV pateko gaudama tiesioginį bilietą laimėjus Pasaulio čempionatą 2010m. Turkijoje. Prognuozuočiau, jog jei lietuviai atleis vadeles, nežais kovingai prieš šią komandą galimas net pažeminimas 30 ar daugiau taškų skirtumu. Tikėtis pergalės - labai sudėtinga. Prognozuotina vieta grupėje 1-2.




Grupių turnyrą lietuviai rugpjūčio 6d. 13:15 užbaigs su Tuniso nacionaline krepšinio komanda. Ši komanda į Olimpiadą taip pat pateko tiesiausiu keliu - laimėjo Afrikos pirmenybes ir taip nutraukė iki tol buvusį Angolos dominavimą. Tiesą sakant, net nesu matęs žaidžiant šios komandos. Galima tikėtis, jog jie žaidžia Afrikos krepšiniui būdingą žaidimą „bėk ir mesk“ ir stengiasi lipti ant lentos, nusiimant kuo daugiau atšokusių kamuolių. Lietuvos rinktinė turėtų įveikti šį barjerą. Jei ne - tai taps baisiausia diena Lietuvos krepšiniui, turbūt, per visas Olimpiadas iki šiol... Aišku, mažai tikėtinas, bet įmanomas variantas, jog lietuviai nuskins 4 pergales iki to laiko ir paskutinėse rungtynėse, kurios nieko nebelems, nesistengs laimėti ir pralaimės šiai Afrikos komandai. Kad ir kaip būtų, toks variantas beveik nerealus pirmiausiai dėl to, jog reikia laimėti 4 kartus iki tol, o paskui pralaimėti šiai, krepšinio istorijos visiškai neturinčiai šaliai. Prognozuotina, jog ši komanda grupėje užims 5-6 vietas.


Reziumuojant, galima paskaičiuoti, jog Lietuva galėtų iškovoti grupės etape iki 4 pergalių, tačiau reali tikimybė, kad teks pasitenkinti 3, o gal ir tik 2 pergalėm. Lietuvai grupėje prognozuočiau 2-4 vietas, tokiu atvėju ketvirtfinalyje tektų susitikti su 1-3 vietas B grupėje užėmusiomis komandomis, apie kurias papasakosiu kitame įrašė - nenoriu varginti jūsų ir savo galvos per ilgu straipsniu. Taigi, jūsų dėmesiui, realiausiai įmanoma lentelė Olimpinio krepšinio turnyro A grupėje:
1. JAV
2. Prancūzija
3. Lietuva
4. Argentina            
5. Nigerija
6. Tunisas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą