2014 m. rugpjūčio 25 d., pirmadienis

Penkerios įsimintiniausios Lietuvos krepšinio rinktinės varžybos

Artėjant FIBA Pasaulio taurei 2014 vis daugiau dėmesio (ypač Lietuvoje) skiriama krepšiniui. Draugiškos skydinės naujienos nusprendė šia proga, kad čempionatas prasidės vos už keletos dienų, pasikapstyti po spalvingos Lietuvos krepšinio istorijos aruodus ir rasti penkis įsimintiniausius Lietuvos krepšinio rinktinės mačus.


5 VIETA
LIETUVA 94-90 JUNGTINĖS AMERIKOS VALSTIJOS
2004m. rugpjūčio 21d.
Atėnų olimpinės žaidynės
Prabėgo jau daugiau nei 10 metų nuo tos dienos, kai pirmą kartą istorijoje Lietuva įveikė Jungtinių Amerikos Valstijų svajonių komandą. Atėnų olimpinės žaidynės abiem komandom prasidėjo skirtingai. Lietuva puikiai startavo, nušlavė žaidynių šeimininkus graikus, o JAV prieš dvikovą su Lietuva jau buvo patyrę pralaimėjimą Puerto Riko rinktinei. Nepaisant to, jog po šios pergalės daug kas kabino mūsiškiams ant kaklo aukso medalius, nesėkmingai susiklostęs pusfinalis su italais atvedė Lietuvą į ketvirtą mažąjį finalą iš eilės, kuriame jau laukė JAV rinktinė. Deja, JAV atsirevanšavo Lietuvai ir mūsų krepšininkai pirmą kartą nuo 1992m. iš olimpinių žaidynių grįžo be medalių.

4 VIETA
LIETUVA 76-72 PUERTO RIKAS
2012m. liepos 6d.
Atrankos į Londono olimpines žaidynes turnyras, Karakasas (Venesuela)
Tai buvo rungtynės, įėjusios į interneto folklorą ne tiek dėl dramatiškos jų pabaigos, tačiau dėl legendinio rungtynių komentatoriaus Lino Kunigėlio palinkėjimo Venesuelai. Tačiau rungtynės įsimenančios ne tik dėl to. Tai buvo lemiamas atrankos į Londono olimpiadą mačas, kurį pralaimėjusi ekipa pasitraukė iš tolimesnės kovos dėl kelialapio į žaidynes. Visos rungtynės klostėsi itin permainingai, o likus žaisti 35 sekundes dar pirmavo Puerto Riko komanda. Vis dėlto, paskutinės sekundės geriau susiklostė mūsiškių rinktinei, kurioje šaltus nervus pademonstravo rinktinės veteranas Š.Jasikevičius, pirma dvitaškiu metimu išvedęs rinktinę į priekį, o paskui baudų metimais užtvirtinęs pergalę.

3 VIETA
LIETUVA 72-78 BOSNIJA IR HERCOGOVINA
2013m. rugsėjo 9d.
Europos krepšinio čempionatas, Slovėnija
Šis čempionatas paženklintas banguotu Lietuvos rinktinės žaidimu jo metu giliai įsirėžė į atmintį ne vienam krepšinio sirgaliui. Lietuva Slovėnijoje antrą kartą per savo istoriją iškovojo sidabro medalius Europos čempionate, tačiau viskas galėjo baigtis dar grupių etapuose, kur Lietuvai teko išbandyti tikrą Balkanų iššūkį. Prieš paskutines grupės rungtynes Lietuva buvo iškovojusi 3 pergales ir kartu su latviais dalinosi antrą-trečią vietas, tačiau dėl trečiojo kelialapio į antrąjį čempionato etapą ne juokais buvo pasikesinusi Bosnijos ir Hercogovinos komanda, kuriai paskutiniame mače reikėjo įveikti Lietuvą bent 10 taškų skirtumu ir Lietuva būtų užbaigusi savo čempionatą dar pirmajame etape. Tai buvo juoda diena Lietuvos rinktinei, o neįtikėtinas M.Teletovičiaus tritaškis 4 ketvirčio viduryje buvo ne juokais išgąsdinęs daugelį Lietuvos krepšinio sirgalių. Likus žaisti 4 minutes Lietuva atsilikinėjo net 16 taškų skirtumu (58-74), tačiau šiek tiek sėkmės ir keli Lino Kleizos tritaškiai sugrąžino Lietuvą į rungtynes. Lietuva pralaimėjo, tačiau pateko į kitą etapą ir vėliau iškovojo sidabro medalius. O visas turnyras kabojo ant plauko...

1-2 VIETOS
LIETUVA 65-67 MAKEDONIJA
2011m. rugsėjo 14d.
Europos krepšinio čempionatas Lietuvoje

LIETUVA 83-85 JUNGTINĖS AMERIKOS VALSTIJOS
2000m. rugsėjo 30d.
Sidnėjaus olimpinės žaidynės
Kažkodėl yra taip, jog labiausiai į atmintį įsirėžia blogi atsiminimai. Dvejos rungtynės - du pralaimėjimai. Pralaimėjimai, kurie buvo aplaistyti Lietuvos krepšinio sirgalių ašaromis, o daugėlis žmonių šių rungtynių įrašo negalėtų peržiūrėti net dabar, kai emocijos, jau, atrodo, atslūgusios.

2011 metais Lietuvoje vykusiame Europos krepšinio čempionate daug kas kabino Lietuvai medalius ant kaklo, tačiau viltis sudaužė V.Iljevski paskutinėmis ketvirtfinalio sekundėmis smeigęs tritaškį į Lietuvos rinktinės krepšį ir privertęs kūkčioti tūkstančius į Siemens areną susirinkusių aistruolių.

2000 metais Lietuva turėjo istorinį šansą tapti pirmąja šalimi pasaulyje įveikusia JAV svajonių komandą. Lietuviai ne juokais amerikiečius išgąsdinti turėjo jau grupės etape, kuriame nusileido 9 taškų skirtumu, tačiau pusfinalio rungtynėse Lietuva turėjo net keletą progų iškovoti pergalę, tačiau nei Ramūno Šiškausko baudų metimai, nei Šarūno Jasikevičiaus tritaškis paskutinę sekundę tikslo nepasiekė ir amerikiečiai išsigelbėjo nuo vienos didžiausių sensacijų krepšinio istorijoje. Įdomu dar ir tai, jog šios Olimpinės žaidynės buvo paskutinis turnyras, kuriame krepšinis buvo žaidžiamas 2 kėlinius po 20 minučių.

Žinoma, visa Lietuvos krepšinio istorija turi daugybė margų puslapių, kuriuos pavartę rastume dar ne vienerias įdomias ir įsimintinas varžybas. Prie jų galima priskirti ir 1995m. Europos čempionato finalą, 2003m. Europos čempionato finalą, beveik visą dramatišką 2010 pasaulio krepšinio čempionatą, tačiau subjektyvia Skydinės redakcijos nuomone, būtent aukščiau paskelbtas penketukas, nors ir ne visas labai malonus, yra labiausiai įstriges į mūsų atmintį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą